top of page

Er is geen verandering van duisternis naar licht,

van stilstand naar beweging, zonder emotie.

- Carl Jung - 

Jungiaans begeleiding

Jungiaans Therapie & Coaching

Jungiaans analytische therapie, waarvoor de grondslag werd gelegd door de bekende psychiater Carl Jung, richt zich op het bewuste en onbewuste. Ons bewustzijn wekt de indruk dat het op de voorgrond staat, maar 95% van ons gedrag en handelen komt voort uit ons onbewuste. Zonder dat we het weten, zijn onbewuste drijfveren er de oorzaak van, dat je dingen voelt, denkt en doet die intern een blokkade geven.

Jungiaans Analytische therapie & coaching kiest een andere ingang tot het oplossen van problemen. Het is gericht op de oorsprong van de problemen. Het gaat terug naar de wortels. Er wordt gewerkt aan je inzicht, verwerking en integratie. Hierdoor krijgen storende gevoelens, symptomen en gedragingen minder vat op je en verdwijnen op den duur. Gedurende de therapie wordt er integraal gewerkt met elementen uit andere

stromingen als cognitieve therapie, gedragstherapie en systeemtherapie.

Werkwijze

Werkwijze

Zowel bij Jungiaans therapie als coaching, bestaan de sessies uit persoonlijke gesprekken. Tijdens de sessies maak ik gebruik van aanvullende interventies, zoals;

  • Tekenwerk

  • Actieve Imaginatie

  • Innerlijk kind interventies

  • Dromen

Deze interventies zijn gericht op het onbewuste. Het onbewuste spreekt niet de taal van de logica, maar de taal van beelden en symbolen.  Gedurende de gesprekken ligt de kracht juist daar waar het contact met je innerlijk weten en je eigen natuur aan de orde komt. Door te vertellen, hardop uit te spreken, gevoelens ervaren en stil te staan bij innerlijke bewegingen, angsten, verlangens en drijfveren worden er nieuwe richtingen ontdekt.

Jungiaans therapie & coaching draagt zorgt voor een duurzame transformatie van binnenuit. Door innerlijk de delen te helen die pijn geven of blokkades opwerken.

IMG-20221014-WA0020.jpg
Jungiaans Coaching
MOEDER WORDEN BEELDEN-69.jpg

Jungiaans Coaching

Jungiaans Coaching is met name goed in te zetten met werk gerelateerde vraagstukken. Het kan ingezet worden als ontwikkeling om je eigen vaardigheden en talenten optimaal te benutten. Bij uitval of om te voorkomen dat je uitvalt.

Vaak laat het werk bepaalde 'triggers' zien waarop je reageert. Aan de buitenkant lijkt dat de oorzaak, maar vaak zit het probleem op een diepere laag. 

Een voorbeeld van hoe dit werkt; wanneer je ergens emotioneel op reageert, wijs je vaak onbewust naar een ander. Maar je kunt de emotie alleen ervaren omdat het raakt aan een eigen innerlijk deel. Het gaat over een eigen emotie of pijn wat je tegenkomt in de ander (de buitenwereld). Zo kan een kind wat schreeuwt een trigger zijn, een manager die dominant is of een partner die geen waardering geeft. Het kan een emotie oproepen die onbewust in jou aanwezig is en jou van binnenuit triggert. De vinger kun je er niet opleggen, wel ontstaat er innerlijk een onrustig gevoel

Het onrustige gevoel kan ontstaan door een ervaring, opmerking of zelfs door een gebaar. Het is gekoppeld aan een emotie of gedachten die intern leeft. Je kunt het gevoel hebben van vast te lopen, gevoel van te kort schieten, er kan angst ontstaan, een schuldgevoel of schaamte van falen.

 

We hebben het als kunst verheven om deze gedachten te onderdrukken en om onbewust beschermingsmechanismes in te zetten. Door middel van coaching krijg je hier zicht op en breng je het in het bewustzijn. Omdat we op een diepere laag werken, is de verandering vaak duurzaam en effectief.

Jungiaas Therapie

Jungiaans Therapie

Voor Jungiaans therapie heb je geen verwijzing nodig van de huisarts. Deze therapie valt onder de complementaire zorg, welke uit gaat van een holistische benadering waarbij de zorg gericht is op de lichamelijke, emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften. Omdat ik een geregistreerde therapeut ben, kun je een deel vergoed krijgen wanneer je aanvullend verzekerd bent. Vooraf even checken of jouw verzekering dit vergoed, is altijd noodzakelijk.

Het verschil  met Jungiaans Coaching is, is dat de therapie gericht is op diepere innerlijke lagen. Veel van onze patronen, emoties, pijnlijke gebeurtenissen, grote en kleine trauma's zijn te herleiden naar onze blauwdruk van de geboorte. In de baarmoeder ontstaan de eerste imprints, die we gedurende het leven tegen komen in herhalende thema's. Tevens krijgen we ook delen overgeërfd van onze voorouders tot zeven generaties terug.

Van kinds af aan of als (jong) volwassenen gebeurt er veel in je leven. Je maakt situaties mee van plezier en blijdschap, maar ook gebeurtenissen, opmerkingen of indrukken die schaamte, angst, schuld, verdriet of woede ontwikkelen. In de meeste gevallen is ons aangeleerd om deze emoties weg te stoppen, als kind te dimmen of door te gaan. De gevoelens worden hierdoor niet erkend, maar blijven wel bestaan en kunnen blijven woekeren in het onderbewuste.

Al deze gevoelens en pijnlijke emoties worden opgeslagen in het onbewuste. Vaak heb je er geen weet van, dat je in het dagelijks leven mechanismes inzet om je te beschermen tegen deze gevoelens en pijnen. We 'overleven' in plaats van leven. 

Door terug te gaan naar de eerste imprints, pijnlijke kind stukken aan te kijken, te voelen en her te beleven, kun je deze delen van binnen uit transformeren. Om vanuit daar een vrij gevoel te ervaren, wat je innerlijk stevigheid geeft en de joy van het leven voluit beleven.

IMG-20221014-WA0008.jpg
bottom of page